57663301 Ømarksvej 66,Vetterslev, 4100 RingstedOMSORG -NÆRVÆR-EKSPERTISE

Kaniner

  Vi er Medlem af Rabbit Welfare Association and Fund

kanin.jpg

Helbredsundersøgelse og vaccination af kaniner.

Det anbefales at alle kaniner undersøges årligt. Ved denne undersøgelse bliver hele kaninen gennemgået for sygdomme og tandfejl. Du får også gode råd om hvordan du kan holde din kanin sund og rask i mange år.Kaniner har ofte problemer med fejlvækst af fortænder og kindtænder. Derfor er en vigtig del af undersøgelsen, at se på kaninens tænder.

Ligesom katte og hunde får kaninen sin egen mappe med nyttige informationer og en sundhedsbog. Fra år til år kan du se hvad dyrlægen har skrevet om din kanin i sundhedsbogen. Du kan også selv holde øje med hvornår det er tid til vaccination igen.

Når det er tid til revaccination får du et brev fra os, så du i ro og mag kan finde en tid som passer dig, til at får din kanin undersøgt.

Nu kan kaniner blive vaccineret mod kaninpest og RHD.

Kaninen skal have én vaccination som grundvaccination, og denne giver beskyttelse efter 3 uger. Derefter skal kaninen vaccineres en gang om året. Kaninerne kan vaccineres allerede fra 5 ugers alderen.

Hvordan viser sygdommene sig?

Myxomatose (kaninpest) skyldes et virus. De første tegn på sygdom viser sig ved hævelser i hovedet. ”Søvnige øjne” er et klassisk tegn. Ligeledes hævede læber, små hævelser indeni ørerne og hævelser omkring anus og kønsorganerne. I løbet af en dags tid eller to kan forandringerne blive så markante, at kaninen ikke kan se. Den får også gradvist sværere ved at spise og drikke, og i de fleste tilfælde dør kaninen inden for et par uger.

RHD (VHD) skyldes også et virus, men et andet end det, der forårsager myxomatose. Forløbet af RHD er også meget anderledes. De fleste RHD smittede kaniner vil dø hurtigt uden at vise tydelige sygdomstegn andet end en kort periode med tristhed og sløvhed, der varer nogle få timer. Blandt smittede kaniner, der lever lidt længere, kan sygdomstegnene være ret forskellige, f.eks. feber og kramper, der kan ende med koma og død i løbet af 12-36 timer. I nogle tilfælde ser man blodigt flåd fra næsen umiddelbart før døden indtræder.

Er min kanin i risikogruppen?

Alle kaninracer kan rammes af både myxomatose og RHD, også vilde kaniner.

Hvordan spredes sygdommene?

Myxomatose kan spredes via blodsugende insekter, men også ved direkte kontakt mellem kaniner.

RHD virus spredes nemt mellem kaniner, idet virus udskilles i urin, afføring og sekreter fra smittede kaniner. Kaniner kan smittes ved direkte kontakt med smittede kaniner eller inficerede vand- og madskåle, seler, børster mm.

Hvor lang går der fra kaninen smittes til den bliver syg?

Fra kaninen smittes med myxomatose kan der gå alt fra 5 til 14 dage før den begynder at vise sygdomstegn. Med hensyn til RDH går der ofte kun fra 1 til 3 dage fra kaninen bliver smittet til den bliver syg.

Hvor lang tid overlever smittede kaniner?

Nogle kaniner kan overleve uger eller måneder efter de bliver smittet med myxomatose, men for det meste vil kaninerne dø indenfor et par uger, som regel af en tilstødende lungebetændelse. Det er dog ikke alle inficerede kaniner, der dør af sygdommen – blandt vilde kaniner vil færre end 10 % typisk overleve.

Forløbet af RHD er væsentlig mere akut, og mange kaniner når ikke at vise sygdomstegn udover tristhed og sløvhed, før de pludseligt dør.

Hvordan kan sygdommene kontrolleres?

Der er flere metoder:

·        Insektkontrol (især mht. myxomatose)

·        Varsomhed ved større samlinger af kaniner, f.eks. konkurrencer og udstillinger

·        Undgå at bruge andre kaniners udstyr, f.eks. skåle, seler og børster

·        Vaccination (for både myxomatose og RHD)

Myxomatose kan spredes via blodsugende insekter, som lopper og myg, så det er en god idé at kontrollere disse. Der kan anvendes myggenet og egnede insektbekæmpelsesmidler. Sørg endvidere for at kaninens strøelse er tør, så den ikke tiltrækker myg.

Vær varsom med at sammenblande kaniner ved f.eks. konkurrencer og udstillinger, og undlad altid at bruge andre kaniners udstyr.

Vaccination af kaniner mod myxomatose og RHD er også en mulighed, og der findes en vaccine, der beskytter mod begge sygdomme.

Neutralisering af kaniner

Kaniner har stor risiko for at få kræft i æggestokke og underlivsbetændelse, derfor anbefales det at sterilisere hunkaniner som ikke er i avl. Vetterslev Høm Dyreklinik har erfaring i sterilisation af hunkaniner såvel som kastration af hankaniner. Kaniner som har været under bedøvelse i Vetterslev høm dyreklinik, sendes altid hjem med støttende probiotika og fiberblanding(fibreplex) for at undgå mavetarmproblemer.Ligeledes er vi opmærksomme på kaniners helt specielle stofskifte som kræver høj dosering af smertestillende medicin. 

Hvis du vil vide mere er du velkommen til at ringe til klinikken på tlf.57663301.

© Vetterslev-Høm dyreklinik - Macrocom